Kokeile tätä akupistettä lapsen ummetukseen ja koliikkiin

Paula Sagulin | Mar 5, 2019

Kiinalaisen näkemyksen mukaan lapset ovat hyvin vahvasti etenkin äidin ja tietysti myös muiden lapsen kanssa aikaa viettävien kanssa samanlaisessa energiassa. Tässä kohti energian voisi korvata sanalla ilmapiiri. Koulun alkamisen vaiheilla lapsen elinpiiri laajentuu ja siten ensisijaisen kasvattajan, joka on useimmiten äiti ote hieman hellittää.

Kun saavut huoneeseen, jossa on kaksi ihmistä entuudestaan, aistit välittömästi ilmapiirin. Havaitset vaivautuneisuuden, välittömyyden, hyväksynnän, rentouden, jännityksen ja vihamielisyyden. Ilmapiiri tarttuu herkästi, niin hyvässä kuin huonossa.

Toisten kanssa ”synkkaa” paremmin kuin toisten, eikä siinä tarvita kenenkään syyllisyyttä. Olemme erilaisia lähtökohdiltamme ja kokemuksiltamme. Kun saamme valita seuramme, vietämme aikaa niiden kanssa, joiden kanssa koemme olevamme samalla aaltopituudella.

Tiedämme, että erilaiset tunnetilat muodostavat erilaisia ilmeitä. Toisaalta tekemällä kasvoilla ilmeitä ja eleitä, voimme luoda tunnetiloja. Näin keho ja mieli ovat yhteydessä toisiinsa.

Pienten lasten vanhemmuus on hyvin vaativaa jo itsessään. Elinolosuhteet voivat tehdä siitä vielä haasteellisempaa. Lapset voivat olla ääripäissään joustavia ja sopeutuvia tai suuritarpeisia jatkuvaa huomiota janoavia ja pienissäkin olosuhteiden muutoksissa voimakkaasti stressaantuvia. Myös vanhemmat ovat erilaisia.

Lapsen syntyessä, etenkin ensimmäisen, riittää niitä, jotka tietävät oman kokemuksensa perusteella juuri oikeat toimintatavat sinunkin lapsellesi. Ohjeet voivat olla keskenään ristiriitaisia ja saattavat perustua jopa täysin toisenlaiseen käsitykseen lapsen hyvinvoinnista ja kehityksestä kuin mitä nykykäsityksen mukaan tiedämme.

Riittämättömyyden tunne valtaa herkästi mielen etenkin haasteellisissa tilanteissa. Väsymys ja mahdollinen tuen puute heikentää jaksamista. Odotusaika, synnytys ja lapsen hoito vaativat veronsa ja ovat jo syöneet voimavaroja. Ja sitten saapuvat vielä koliikki, valvominen ja toistuvat pitkät itkut.

Kaikki keinot, jotka tukevat äidin jaksamista haasteellisessa tehtävässä auttavat välillisesti myös lasta. Jos äiti voi hyvin on todennäköisempää, että myös lapsi voi hyvin. Usein pelkkä lapsen huomiointi ei siis ole riittävä apu. Kysy siis äidiltä: mitä sinulle kuuluu? Ja anna vastata, ihan oikeasti.

Kiinalaisen lääketieteen viiden elementin teorian mukaan koko lapsen saamisen prosessi kuluttaa munuaisenergiaa. Munuaisenergiaa saamme perimänä tietyn verran ja kulutamme sitä elinaikanamme. Se vähenee iän karttuessa. Terveiden elintapojen avulla voimme säästellä varastoa. Kun saamme energiamme terveyttä ylläpitävistä ja säästävistä elintavoista, kuluu perimämme energia hitaammin.

Vanhan sanonnan mukaan lapsi vie hampaan. Luusto ja hampaat liittyvätkin munuaisenergiaan.

Terveyttä tukevien elintapojen toteutukseen äiti tarvitsee tukea, ettei tarvitse tehdä kaikkea yksin. Perheelle tämä merkitsee kykyä vastaanottaa apua ja lähipiirille avun tarjoamista. Erityisesti puolison tuki on tärkeä.

Pieni lapsi on hyvin herkkä reagoimaan kaikkeen. Itkuisuuden syytä on hyvä selvittää ja puhua siitä neuvolassa, ettei sen taustalla ole jotain vakavaa ja lääketieteellistä hoitoa vaativaa.

Jos lapsi saadaan rauhoitettua kotikonstein, vahvistuu vanhempien käsitys itsestä riittävänä ja osaavana lapsensa hoitajana. Se vähentää huolta, pelkoa ja epätietoisuutta.

Koliikki on pelätty vaiva, länsimainen lääketiede nostaa siinä kohti kätensä pystyyn. Suomessa on meneillään uusi avaus tämän vaivan hoitoon. HUS on lähtenyt tekemään pilottitutkimusta vyöhyketerapiasta koliikin hoidossa. Olemme suositelleet vyöhyketerapiaa ammattilaisina jo vuosikymmenien ajan, koska tiedämme, että moni on saanut siitä avun.

 

Kokeile tätä akupistettä lapsen ummetukseen ja koliikkiin

Haluan laittaa jakoon myös akupunktion keinon koliikin hoidossa.

Kyseessä on yksi piste, joka on kohtuullisen helposti paikannettavissa ja turvallinen. Vanhemmat voivat itse hieroa kyseistä pistettä ja näin kokeilla toisiko se apua.

Käytin tätä pistettä leikki-ikäiselle ummetuksesta pitkään kärsineelle lapselle hieroen. Tuon jälkeen loppui pitkään jatkunut useiden päivien panttaus ja suoli alkoi toimia normaalisti (vähintään 1x/pv). Hieroin pari minuuttia peukalolla myötä päivään pyörittäen. Klassisen kiinalaisen lääketieteen teorian mukaan hoito tekee työtä kehossa neljä viikkoa.

Pienten lasten ummetus on usein yhteydessä mielen asioihin. Kiinalainen näkemys pitää ummetusta asioiden sisällä pitämisenä sekä kehon että mielen tasolla, niin aikuisella kuin lapsella. Toki pitää ravinto ja liikunta olla kunnossa. Suolen hyvän toiminnan edellytys on riittävästi nesteitä, kuitupitoista ruokaa ja sopivasti liikuntaa.

Piste Sp-4, perna 4. Perna (+haima) liittyy ruuansulatukseen, entsyymitoimintaan, kaikkiin kehon rauhasiin. Perna kuuluu maaelementtiin yhdessä Vatsan kanssa. Sp-4 on niin sanottu luo-piste, jonka ominaisuus on liikuttaa elementin sisällä, näin se tasapainottaa Pernaa ja Vatsaa. Pisteen hierominen liikuttaa Qitä eli vapauttaa tukkeumia.

Vatsa puolestaan on ravitsevassa suhteessa Paksusuoleen. Tämä tarkoittaa sitä, että kun Vatsa on kunnossa, se jaksaa antaa virtaa myös Paksusuolelle. Paksusuoli kattaa kiinalaisen näkemyksen mukaan myös peräsuolen.

Maaelementin tehtävä on muuttaa ruoka hyödylliseen muotoon, josta saamme Qitä yhdessä hapen kanssa. Ruuansulatuselimistömme muuttaa konkreettisen ravinnon hyödylliseen muotoon. Kun hoidamme maaenergiaa, se auttaa pureksimaan ja käsittelemään asioita myös mielen tasolla. Näin kiinalaisessa teoriassa keho ja mieli ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa.

Kaikki ravitsemus liittyy aina maaelementtiin. Rinnat ovatkin maaelementin aluetta ja Vatsa kanava kulkee rintojen kohdalta. Rinnat ovat myös rauhaset ja siten liittyvät Pernan energiaan.

Maaelementin toiminnalle on eduksi, että ruoka on lämmintä, joten sen energia ei mene ruuan lämmitykseen. Myös juomien on hyvä olla vähintään huoneen lämpöisiä, etenkin talvella.

Maan maku on makea, lievästi makea. Juurekset ovat maan toimintaa tukevaa makeutta. Äidinmaito on makeaa ja seuraavaksi juurekset ovatkin suuressa roolissa pienen lapsen ruokavaliossa.

Sp-4 liittyy myös kahteen niin sanottuun syvään kanavaan (Chong Mai ja Yinwei Mai), joilla ei ole omia pisteitä, vaan ovat samoja pääkanavien pisteiden kanssa. Syvien kanavien kautta piste liittyy vahvasti tunteisiin.

Täällä on kuva Sp-4 pisteen sijainnista.

Useimmiten äidin on hyvä saada apua jaksamiseen. Tavoitteena on mielen rentous ja hyvinvointia tukevien elintapojen noudattamista ilman liian suuria vaatimuksia. Mikä rentouttaa? Musiikki, mindfullness, mikä on sinun keinosi? Liikunnan on hyvä olla kevyttä, kova raskas liikunta saattaa aiheuttaa lisäkuormaa ja syödä vähäisiä voimavaroja. Muinoin Kiinassa kerättiin synnyttäneelle paljon kananmunia voimien palauttamiseksi.

Jos kotikonstit eivät ole riittävät äidin kohdalla, voin suositella akupunktiota. Samalla voi vaikuttaa muihin äidin vaivoihin esimerkiksi mahdollisesti kehittymäisillä olevaan ahdistukseen tai masennukseen. Rintamaidon määrää ja rasvaisuutta voi myös kasvattaa akupunktion avulla.

Äidin vointi on ensiarvoisen tärkeä, se vaikuttaa suoraan vauvan vointiin. Tilanteesta muodostuu herkästi noidankehä. Lapsen valvoessa ja ollessa itkuinen, äiti ei saa levättyä, hän väsyy, tulee levottomaksi ja se taas lisää levottomuutta vauvassa. Silloin kun äiti kykenee olemaan rauhallinen ja varma, myös lapsi rauhoittuu helpommin.

Kuulisin erittäin mielelläni kokemuksestasi.

Voit toki kertoa siitä henkilökohtaisesti vaikka s-postilla.
Akupunktio Lähteen fb-sivulla jutun kommenteissa voit kertoa sen myös muille.

 

Olet ehkä kiinnostunut myös näistä

Kotikonsteja korvatulehduksen ennaltaehkäisyyn

Voiko akupunktiota ottaa raskauden aikana?